Upravit stránku
19.10.2008Dermatologické centrum s.r.o.Znaménka, Odstranění znamének 

dobrý večer, mám na Vás otázku ohledně mojí tety, protože se začínám bát o její zdraví.... asi před měsícem si nechla vypálit mateřské znamínko nad rty, podle toho co mi říkala, laserovou technikou...problém je v tom, že místo po znaménku je bílé , propadlé a okraj červený, v kterém dle jejího vyprávění občas "škube"...jedná se o postižení asi o velikost nehtu na malíčku ,ale zdá se mi, že se to maličko zvětšuje...pan doktor, co zákrok prováděl, tuto situaci řeší pouze tím, že ji nechává na další navštěvu cca měsíc čas, mezitím jí obvodní doktorka naordinovala antibiotika, které situaci nijak nevyřešily ...sama mám z pohledu na postižené místo pocit , jakoby se "ozářilo"znaménko dál, než mělo....teta bydlí v Trutnově a já bych jí chtěla aspoň poradit, co má dělat, nebo jestli jměsíc do dalšího vyšetření není daleký....sama bydlím v Brně, mohu jí v případě lepších specialistů domluvit schůzku i tam...jako velmi závažnou věc vidím to, že znaménko se vůbec neposílalo na histologii ! tudiž celá věc se komplikuje a zatím se žádný doktor nevyjádřil k důkladnému a včasnému vyšetření ! prosím, poraďte mi, kde má teta začít s navštěvou odborného lékaře a na jakém vyšetření si má trvat, popř.je-li opravdu měsíční kontrola dostačující atp. ...mj.její kolegyně po velmi podobném zákroku měla do 14-ti dní vše uspokojivé a bez komplikací. moc děkuji za odpověď a radu m.n.


Dobrý den,

pokusím se Vám zodpovědět, i když tyto rady berte jen obecně.

Daný problém nevidím a nemohu se k němu jako takovému konkrétně vyjadřovat.

Po zákroku může opravdu dojít k tvorbě miskovitého defektu /hlavně po tzv. CO2 laseru/. Tento jako takový by se měl během 2-8 měsíců /individuálně/ zkorigovat spontánně.

K histologii....určité typy zákroku svoji povahou /dochází při nich k destrukci odstraňované tkáně/ neumožňují. Proto mohou být použity jen na určité typy projevů, které posoudí nejlépe kožní lékař za pomocí optického či digitálního dermatoskopu. Před zákrokem je nejlépe daný projev event. i vyfotografovat. Na rizikové projevy či jasné problémy se tato metoda použít nesmí.

Jestli mohu poradit...chtějte uspokojivé vysvětlení stavu po Vašem ošetřujícím lékaři. Pokud nebudete spokojeni s odpovědí a plánem další akce, informujte ho o tom, že hodlátě navštívit jiné pracoviště, a klidně tak učiňte....pokud by klinický nález neodpovídal tomu, co se "odstraňovalo", je na zvážení lékaře, zda z daného místa nevzít malý vzorek kůže na histologické vyšetření a ověření diagnosy....jedná se o jizvu, zbytek znaménka??....ale to už zabíhám podrobně do problematiky, kterou nevidím a nejsem schopen ji řádně posoudit.

Každopádně Vám držím palce

MUDr. R.Bednář, Dermatologické centrum, Laserstudio

Máte zájem se poradit či zeptat? Využijte formuláře níže!

  • Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami. Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné. Po kliknutí na "Odeslat zprávu", bude zpráva zaslána na náš e-mail. Odpověď můžete očekávat do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

Nahoru